woensdag 17 juli 2013

Actiegroep protesteert!

Wie wil er nou als flamingo de komende 40 jaar in een bakje van twee bij vier staan suffen!

Utrecht,  april 2009

De flamingo’s en ara in Intratuin Utrecht weten het wel. Als zij het voor het kiezen hebben, gaan ze liever naar het riante verblijf in Amersfoort.

Flamin-Go!, een Utrechtse dieren actiegroep, heeft op maandag 13 april, tweede paasdag, een protestactie bij de Intratuin in Utrecht gehouden. Daar worden drie flamingo’s en een ara gehouden onder belabberde omstandigheden als attractietrekker. Ze wachten zich suf op overplaatsing naar de diertuin in Amersfoort, waar de deur al lang welkom voor hun open staat. Daar kunnen ze een veel beter leven krijgen dan nu. Maar het lijkt erop neer te komen dat ze er zelf heen moeten vliegen, als Intratuin niets doet. Nog zo’n 40 jaar wat verveeld en suf rond kijken is het alternatief.

Ze zijn nu 25 jaar en kunnen wel 70 worden.  Een vervoersvergunning is al lang afgegeven. Maar dhr. Jongerius saboteert de zaak. Hij vindt het wel best, deze diermishandeling.  Maar ondertussen blijven er veel  bezorgde e-mails binnenkomen bij ons en de dierenbescherming van mensen die wel degelijk de benarde situatie van deze dieren zien.

S ommige mensen vrezen dat de flamingo’s erin blijven, als ze worden overgeplaatst en wel om verschillende redenen (stress, te oud, infecties). De actiegroep heeft echter al in een vroeg stadium informatie ingewonnen bij de dierentuinen in Amersfoort en Emmen en bij een vooraanstaand flamingodeskundige. Zij hebben jarenlange ervaring met flamingo’s en ara’s en betwisten de tegenargumenten. Ze zien geen reden om het plan niet uit te voeren.

Maar de eigenaar van de Intratuin Utrecht, dhr. Jongerius blijft hardnekkig weigeren om zijn medewerking te verlenen aan een verhuizing van de dieren, hij houdt zich niet thuis. Ondanks vele protesten van bewoners van Utrecht.

De attractie is blijkbaar belangrijker dan het welzijn van de dieren.

Het werd dus tijd dus voor een publieke actie om bezoekers te attenderen op de noodzaak om verandering aan te brengen in de bestaande situatie en mensen aan het nadenken te zetten. Tevens werd van deze gelegenheid gebruik gemaakt om het publiek voor te lichten en te stimuleren dieren niet te kopen bij de Intratuin of andere dierenwinkels in Nederland, maar bij één van de vele overvolle opvangplekken voor afgedankte (knaag)dieren.

Er werd een klemmend beroep gedaan op de heer Jongerius, maar Jongerius heeft het laatste woord in deze en weigert mee te werken aan de aangeboden betere woonomstandigheden voor deze dieren in Amersfoort.